Hozzávalók:
- 1 db tojásfehérje
- 2 evőkanál zabkorpa
- 1 kávéskanál nyírfacukor
- 1 teáskanál natúr joghurt
- Valamint:
- 1,25 dl joghurt
- pár szem eper vagy egyéb gyümölcs
- pici olívaolaj a sütéshez
Elkészítés:
A tojásfehérjét kemény habbá verem, majd hozzáadom a 2 evőkanálnyi zabkorpát, a nyírfacukrot és a natúr joghurtot, határozott mozdulatokkal jól összekeverem.
A teflonos palacsintasütőt minimális olajjal kikenem, és 2 lepénykét halmozok rá a tésztából, lapos fakanállal szétlapítom, és mindkét oldalát barnára sütöm.
Tányérra rakom, ráöntöm a joghurtot, és friss gyümölcsöt halmozok rá. Többnyire eperrel, meggyel vagy almával eszem. Nagyon gyorsan kész van, igazi kis édes csemege.
---------------------------------------------------------------
AMERIKAI PALACSINTA
Hozzávalók:
- 1 csésze liszt
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 2 db tojás
- 1 csésze tej
- 1 teáskanál vanília extrakt vagy egy csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál étolaj
- 1 teáskanál lágy margarin
Elkészítés:
Egy tálban összekeverjük a lisztet, a cukrot, a vaníliáscukrot, a sót, a szódabikarbónát. Egy másik edényben a tojásokat, a tejet, az étolajat és a megolvasztott margarint felverjük, majd hozzákeverjük a lisztes keveréket, és addig keverjük, amíg sima tésztát kapunk. Felmelegítjük az olajjal megkent palacsintasütőt, ha meleg kb. 1/4 csészényit beleöntünk a masszából, és mindkét oldalát megsütjük.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
AFONYÁS MUFFIN
Hozzávalók:
- 10 dkg cukor
- 1 tojás
- 15 dkg joghurt
- 10 dkg liszt
- 2 dkg étkezési keményítő
- 5 dkg őrölt mandula
- 2 teáskanál sütőpor
- 15 dkg áfonya
- A szószhoz:
- 2 dl joghurt
- 1 rúd vanília
- 2 evőkanál porcukor
Elkészítés:
A cukrot a tojással krémesre keverjük, hozzáadjuk a joghurtot. A lisztet elvegyítjük a keményítővel, a mandulával és a sütőporral, és ezt is hozzákeverjük.
A megmosott, megszárított áfonyát beleforgatjuk, és papírkapszlival bélelt vagy kikent muffinformába kanalazzuk a masszát. 180 fokra melegített sütőben 15-20 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, és csak ekkor vesszük ki a formából.
A szószhoz a vaníliarudat félbevágjuk, kikaparjuk a belsejét, a joghurthoz keverjük a porcukorral együtt. Tálaláskor vagy a tetejére locsoljuk, vagy külön edényben mártogatósként kínáljuk
-----------------------------------------
Croissant
Hozzávalók
Elkészítés
1.Az élesztőt felfuttatjuk. A lisztet keverőedénybe töltjük, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, beleütjük a tojást, hozzáadunk egy evőkanál puha Ramát, ráöntjük a langyos vizet, és simára dagasztjuk. A tésztát olajjal kikent szögletes formába nyomkodjuk, és 1 óra hosszat hűtőszekrényben pihentetjük.
2.Ezután lisztezett deszkára borítjuk, négyszögletesre és kb. fél centi vastagra nyújtjuk, majd rákenjük a Ramát. Mindkét irányba háromszor összehajtjuk, és még egy órára hűtőszekrénybe tesszük.
3.Ezután 3 mm vastagra nyújtjuk, háromszögekre vágjuk és vékonyan megkenjük olajjal.
4.A tésztát megtöltjük, majd kifli formájúra feltekerjük. A süteményeket megkenjük felvert tojással. Előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Brownie (amerikai, duplán csokis kockák)
-
elkészítés:45 perc
-
nehézség:könnyű
-
sütési hőfok:200 ℃
-
sütési idő:20 perc
|
Hozzávalók
-
A tésztához
1 bögre (2 dl) víz
-
4 evőkanál keserű kakaópor
-
2 bögre finomliszt (kb. 25 dkg)
-
1 bögre kristálycukor (kb.20dkg)
-
1 evőkanál szódabikarbóna
-
1 dl natúr joghurt
-
1 csomag vanillincukor
-
2 tojás
-
22 dkg Rama
-
A tetejére
jó maréknyi durvára vágott mogyoró vagy dió
1 csomag Dr. Oetker Vanillincukor
12 dkg porcukor
6 evőkanál natúr joghurt
4 evőkanál keserű kakaópor
12 dkg Rama
-
A tepsi kikenéséhez
2-3 dkg Rama
Elkészítés
1.A vizet egy kisebb lábasba öntjük, a Ramát és a kakaót hozzáadjuk, kevergetve felforraljuk, majd a tűzről lehúzzuk.
2.A lisztet a cukorral és a szódabikarbónával összeforgatjuk, az előzőekhez keverjük. Ezután kerül bele a joghurt, a tojás és a vaníliás cukor.
3.Egy kb. 30x25 cm-es tepsit Ramával kikenünk, a tésztát beleöntjük, és nedves késsel elsimítjuk. Ezt a munkát szívesen megcsinálják a gyerekek is.
4.Előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200 °C, légkeveréses sütőben 180 °C) kb. 20 percig sütjük.
5.A tészta tetejére valókat a mogyoró kivételével megmelegítjük. Amikor a cukor felolvad benne, akkor keverjük bele a mogyorót is.
6.Ezt a masszát egyenletesen a kisült, még meleg tészta tetejére kenjük, és csak akkor szeleteljük fel, amikor ez a bevonat megszilárdul rajta.
-------------------------------------------------------------------------------------------